ponedeljek, marec 02, 2015

Kampot in Phnom Chhnork


Odhod iz Kepa je bil zabaven, ker sva pol ure po odhodu iz hotela in cakanju na avtobusni postaji, videla sobarico, ki je veselo skakljala naokoli v mojih pozabljenih japankah. Dan prej, ko sva hodila po skalah okoli otoka Rabbit, so se obrabile in odlocila sem se jih vreci proc. Te japanke se niso koncale svoje poti, temvec jo nadaljujejo na nogah druge osebe. :) 
25 km in cca 30 minut in ze sva bila v Kampotu, obmorskem mestecu, znanem predvsem po sadezu durian (ima celo svoj spomenik v sticiscu glavnih cest). Ta smrdeci sadez je zelo priljubljen po Aziji, a zaradi svojega znacilnega vonja prepovedan v hotelih in drugih prostorih.

Dalec najugodnejsi prevoz po mestu in okoli mesta je najeti motor. Tudi midva sva ga najela v hotelu Hemp Sambath, za 5$. Za spanje sva placala 8$. V Kambodzi je spanje zelo poceni, daljsi prevozi tudi, medtem ko je hrana za njihov standard, zelo draga. Povprecno placujeva za eno jed od 3 do 5$. V bistvu je eno kosilo drazje kot spanje, ali prevoz cez skoraj pol drzave.


Pozno popoldne sva sla na izlet z ladjo, na opazovanje kresnick, ali kot je to promovirano 'firefly watching'. Dvourna in pol voznja po reki navzgor, ter vkljucena ena pijaca (pivo ali fanta/kola) stane 5$. Bilo je prijetno in zaradi novoletnih luck zelo romanticno. Mostovi so bili za krmarja cel izziv, saj prostor med nosilci mostu ni sirok, oziroma je bila nasa ladja zelo siroka. Po izletu sva naredila se en sprehod skozi mestece in prijetno utrujena, odsla spat.
Naslednji dan, predvcerajsnjim, sva se odpeljala proti jamam Phnom Chhnork. Cudovita okolica mesta in ker seveda ni oznak, sva bila ze na pol poti do Kepa (od koder sva dan prej prisla). 
Vse se dogaja ob cestah in restavracije ob cesti niso izjema. Ledena kava se je prilegla ob ugotovitvi, da sva sla ze predalec. V smeri iz Kampota, je na levi strani oznaka Climbodia in tam je potrebno zaviti levo.
 
Razvejani podzemni svet Chhnorka je sluzil med drugim tudi kot tempelj. V letih pred rdecimi kmeri, oziroma drzavljansko vojno, je bil v jami zgrajen tempelj iz opek, sedaj je tu samo se nekaj ostankov in v spomin na originalni tempelj kopica opek zlozenih na kupcek. Plezanje in plazenje po jami ti da obcutek pristnosti in obcudovanja oblik, ki jih je naredila narava (dvojno srce - veliko in malo tudi na fotki).
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar