sreda, februar 25, 2015

Battambang - Pheam Ek - Phnom Banan

 
Poldnevni najem motorja (4USD na vogalu Rd 2.5 in Rd 2) se je izkazal za zelo ekonomicno resitev. Toliko kot bi tuk tuk racunal samo do Phnom Ek vasice, sva dala za najem motorja in 3,5 litre neke svetle mesanice bencina. S tem, da midva nisva sla samo do Pheam Ek vasice, ampak se bistveno dalje. Najprej do Ek Phnom templja, severno od mesta (cca 14km) in nato se na juzni del, do templja Banana. Simpaticno ime templja in vsak naju je razumel, ko sva sprasevala za pot. :) Tu oznak ni, oziroma ce so, jih ne znava prebrati in naredila sva kar nekaj izven poti po okoliskih vasicah. Bilo je vredno, saj sva videla dve poroki, en pogreb in nesreco – nekdo je zbil malega otrocka. :/ Na sreco sva zadnji del toliko zamudila, da je bil na kraju dogodka ze policist, ki je s sprejem oznaceval okolico nesrece. Ob vseh treh dogodkih se je zbralo ogromno ljudi, v bistvu pa najmanj na pogrebu. Hm...lahko, da so bili v hisah in molili, ali kje drugje. Poroka je bila definitivno najbolj zabaven dogodek in prelepi nevesti ter oba zenina. 37 stopinj in oni v dolgih oblekah, nasmejani in svezi. Nama je teklo dol in vetric na motorju je bil zelo dobrodosel, malo manj pa prah na mestih, kjer gradijo cesto.

Vas Pheam Ek je znana predvsem po izdelavi rizevih listicev, ki jih uporabljajo za spomladanske zavitke. Tezko delo in zelo malo placano, saj za cca 100 listicev dobijo samo dobrega pol dolarja. V casu, ko sva bila tam, recimo nekih 15 minut so jih izdelali priblizno 20. Racunice ni, vsi pa radi jemo spomladanske zavitke in tudi midva sva jih tam, cisto sveze. Najboljsi do sedaj, sva se strinjala oba.
 
  
  
  
  
 
Pot sva nadaljevala do templja Ek Phnom in nato obrnila nazaj proti mestu, ter naprej do Banana templja, ki je od mesta oddaljen 22km. Voznja se je vlekla, ker oznak ni nikjer in sva se vozila bogsigavedi kje. :) Je pa bilo zabavno, ko sva sprasevala in je nekdo pokazal naravnost in desno, pa sva sla tam in ker je pot naekrat postala zelooo luknjasta in nic vec asfalta, samo se zemlja, spet vprasala, je bilo v drugo smer in se enkrat...porabila sva uro in pol od mesta do templja, nazaj pa samo dobre pol ure.
 
Susenje riza pred templjem
   
Vzpon na Phnom Banan je sestavljen iz 358 stopnic in s Patrikom sva se sprasevala, ce so se usteli in jih zeleli v bistvu postaviti 365. :) Mali otroci s pahljacami skacejo okoli in te spremljajo do vrha, ter ti pihajo. Midva sva bila malce prehitra za njih, sva pa to videla, ko so pahljali drugim turistom. Seveda vse za spodobno ceno, "one dolar''.
 
  
Bencinske crpalke so tudi take kot pri nas, vendar pa so bistveno bolj pogoste bencinske stojnice. Liter cocacoline bencinske mesanice stane razlicno, od 3500 do 4000 rielov. (4000riel=1USD). Tu sta obe valuti aktualni in najbolj zabavno je, ko placas z dolarji, drobiz pa dobis v obeh valutah. In pol stej, ce znas. Pa se ti njihovi bankovci rielov so tako fajne barve, da kaj hitro zamesas 20000 za 2000 in 5000 za 1000, pa seveda za 500 in 100 sta si tudi zelo podobna. Da se vrnem k tankanju...otrok nalije, mama poracuna. :)
Vrnitev v mesto in nekaj vozenj preko mostov, ter vecerja, tus in priprave na odhod proti Phnom Penh-u. Tu bova dejansko samo presedla, ter sla naprej v Kampot Kep...na morje, ki je tik ob meji z Vietnamom. Gledala bova na Vietnam. jeiii
    
  

Ni komentarjev:

Objavite komentar