torek, februar 28, 2017

Aleksander Nevski, Borisova gradina, Serdika, NDK, Zhenski pazar, Levski most

 
Jutranji pogled na ulico iz balkona :) in lev na Lavov mostu. Most so zgradili češki arhitekt Vaclav Prošek, njegov brat Jozef in njuna bratranca Bohdan in Jiři med leti 1889 in 1891. 
 
 Desno od mostu se že prične raztegnjena tržnica čez nekaj ulic imenovana Ženski bazar (zhenski pazar). Od hrane, oblek, vina, čevljev,...ni da ni, kar bi lahko kupil. :) Na sami tržnici stoji tudi cerkev sv. Cirila in Metoda s preprosto a zelo lepo notranjostjo.
 
Daleč najbolj zanimive in nenavadne so trafike ob cesti. Raznovrstna ponudba, a okence na dnu. Ko izbereš kaj boš imel, se skloniš in kupiš. :) Za hec smo ugotovili, da zna biti tistemu, ki dela v trafiki zelo zanimivo poleti, ko so ženske v kiklicah.
 
 
 NDK - narodni hram kulture, največji kongresni in razstavni center v jugo vzhodni Evropi, odprt leta 1981 v počastitev 1300 let obletnice Bolgarije. Na drugi strani NDK -ja stoji spomenik obletnici in kljub ograji, je grafitov na njem kolikor jih hočeš.
  
Ob cestnih križiščih stojijo hišice za policaje in izgledajo zelo zanimivo. V času 'mirnega' prometa, so prazne, ko pa so ceste polne avtov - torej v konici, sedi v hišici policaj in nadzira potek.  
 
Mestni stadion in park Borisova gradina. V parku smo najeli kolesa in se nasmejali do solz.
   
 
 
Po smejanju v parku, smo šli mimo univerze Kliment Ohridski in občudovali cerkev Aleksander Nevski. Po trgu mimo parlamenta nas je pot pripeljala do Serdike in ostalin rimljanskega amfiteatra. Starodavno mesto se je imenovalo Ulpia Serdica, sedaj Sofija. Ostanke so odkrili leta 2004 in pričeli z izkopovanjem leta 2005. Amfiteater je bil zgrajen v 3 -em in 4 -em stoletju na vrhu teatra iz 2/3. stol. Tudi danes je teater v ostankih nekdanjega, v katerega smo prišli slučajno. Vstopili smo v lokal zaradi obiska toalete, se vsedli za bar in čez par minut so se zagrnile zavese in pričel nastop. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar