četrtek, december 30, 2010

Namakanje v termalni vodi 30.12.

Danes sva za začetek naredila kratek sprehod proti mestnemu parku, kjer naj bi si ogledala mestno tržnico, ampak je nisva našla...no nisva si dala veliko duška pri iskanju, ker je bil bolj zanimiv bus na elektriko:).
Skočila sva nanj in se peljala par postaj, skošila dol pri Trgu junakov. 36m visok steber, na vrhu le-tega kip nadangela Gabrijela...in ostali kipi, dovršeni, ogromni, lepi....
Pot naju je naprej vodila proti Deak Ferenc trgu. Vstavila sva se z namenom, da si greva ogledat parlament, pa sva vmes naletela na baziliko Sv.Štefana. Dograjena leta 1905, po tistem, ko se je prvotna kupola med nevihto porušila.
Notranjost menda lahko sprejme 8000 ljudi, čemur bi lahko verjela, saj je res ogromna in "okrancljana" da te kar zaslepi:)

Odpravila sva se proti parlamentu, ampak kolona ljudi, ki je čakala na vstop, naju je odvrnila in obrnila. Šla sva si raje pogledati muzej podzemne želenice, ki se nahaja v podhodu postaje Deak Ferenc, hkrati v enem izmed prvotnih železniskih tunelov. Tule bi se šli lahko igrico "Ali veš?".. da je Budimpešta prva država, ki je imela na evropski celini podzemno!?! Ja! Leta 1896 je bila končana prva proga in sam Franc Jožef I se je peljal z njo. Patrik je pa poziral:)

Zadosti ogledov, načrtnih in kasneje nenačrtnih- padla je odločitev, da se greva namakat v termalni bazen. Ob četrtkih naj bi bile happy hours v Gellertovih toplicah, zato sva šla direktno tja...polovična cena- ITAK:) hja, pa to že ni držalo...to kar je objavljeno na internetu vemo turisti, prodajalka na okencu, je pa mrtvo hladno rekla: "No, previous years"...Saj bi človek protestiral, pa ni vredno, ker prvo kot prvo angleščina ni ravno jezik, ki bi ga obvladovali in obvladali, drugo pa, kaj bi delali vrsto se daljšo, kot je že bila. Plačala sva 6000 Ft, kar je v evrih cca 24e. Ne dajo oni kaj dosti na to, ali je cel dan, ali zgolj popoldan- (znajo se iti pravi turizem:))
Tudi toplice, kot smo jih mi vajeni s par desetimi bazeni, tobogani, savnami, solariji ipd., to v njihovem pomenu besede, niso. Dva bazena, en malo večji in drugi, ki bi mu lahko rekli malo večja kad. Le-ta natrpan, da se počutiš kot sardela v konzervi...seveda, saj ima tu voda 36stopinj.
Namakala sva se tudi midva...pregrela čisto vse delčke svojega telesa, vsak kvadratni mm kože in se pregreta vrnila proti hotelu. Navkljub -7 stopinjam, kot jih je kazalo zunaj, naju prvič za spremembo ni čisto nic zeblo- kot kaže je bila cena vstopnic več kot vredna:) Chop chop na metro 3, metro 2, bus 173, seveda vmes še en McDonalds (brez tega ne gre, če ga Patrik zagleda) in hotel. Ponovno sva se potepala več kot pol dneva, saj je bila ura že 21:00 ko sva se vrnila nazaj....We love BudaPest

Ni komentarjev:

Objavite komentar