torek, februar 21, 2012

Sidi Ifni

20.02.2012; popoldanska vožnja ob vznožju Atlasa, ki je trajala od Marrakecha, s postankom v Inezgane-u, do Sidi Ifnija dobrih 8 ur. Bila je že tema in utrujenost od vožnje, ter malo lakote. Imeli smo samo še toliko moči, da smo pojedli, se umili in šli spat...Naslednje jutro pa pogled na abnormne količine avtodomov. Ogromno Evropejcev pride sem preživeti zimo in ostanejo od 3-eh do 6 mesecev. Njihov dnevni strošek je 50Dh za prostor, kar je veliko manj kot mesečna najemnina stanovanja, v katerem koli evropskem mestu.
Jutranji šov;)
Hotel Suerte Loca, ki ga vodi družina, prijeten in prijazen, zato tudi vedno poln. Naslednji dan je ta najina ista soba bila že najeta, zato sva se selila v drugo, pravzaprav v studio- dejansko na boljše in en malček dražje; 200Dh/noč. Privoščila sva si dva prava dneva počitka, sprehodov po mestu, naužila hrane, naigrala biljarda, namiznega nogometa, odkrila trgovinco z najboljšimi slaščicami, načvekala s turisti, naučila kuhati tajine (maroški stil kuhanja v lončeni posodi), naučila pravilne priprave čaja,...skratka ceu užitek:)
Pod hotelom pa hiša v obliki ladje; posebnost Sidi Ifnija.
Španski konzulat- sedaj nikogaršnja last- posledica je, da prečudovita arhitekturna zgradba razpada na koščke :/

Mesto je do pred kratkim bilo španska enklava, in sicer dobrih 100 let (1859- 1969). Od tu tudi španska art-deco arhitektura, ki je opazna na vseh zgradbah. Sicer pa v osrčju t.i. Španske Sahare, je to mesto bilo središče trgovanja s sužnji in kasneje glavno pristanišče za izvoz rib v Španijo. Pristanišče je ostalo ogromno, vendar ladij ni več. Sedaj so tu čolnički, zgolj še za lovljenja rib potrebe domačinov. Španski pridih ostaja, domačini se ne počutijo in niti ne obnašajo maroško, zgodovina je mestu in ljudem pustila posledice.
Tole- moj pripomoček, kaj naročiti, ker edino tu jedilni list tudi v angleškem jeziku, medtem ko vsepovsod drugje zgolj berberščina in/ali francoščina.
Hrana drugačna, torte ni bilo moč najti (Patrikov 9-ti rojstni dan!), našla pa sem svečko in mu pripvravila improvizacijsko torto:) skrita želja je bila, ali je že izpolnjena, še ne vem;) In special zanj pripravljena maroška jed- piščančja tajina in pečena riba;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar