sobota, marec 04, 2017

Vitosha okrožje, gora Vitosha in Polžja hiša

Najjužnejša metro postaja Vitosha, zgrajena 20. julija 2016 se imenuje po gorovju Vitosha. Gorovje je najstarejši naravni park na Balkanu in najbližje smučišče glavnemu mestu Sofia. Vulkanskega izvora meri v širino 19 km in dolžino 17 km z najvišjim vrhom 2.290 m n.v. (en izmed desetih vršacov nad 2000 m).
 
Na končni postaji, naravnost iz podzemne vodi pot do nakupovalnega centra Paradiso. Znane trgovine, med drugimi celo Zlatarna Celje in na vrhu stavbe vlak smrti nudijo veliko zabave in veselja tako odraslim kot otrokom. Celo drsališče znotraj samega centra in plezalne stene, poleg bowlinga, VR otočka,...izbire za zabavo na pretek. 
Po krajšem ogledu nas je pot vodila proti vznožju Vitoshe, kjer stoji ena izmed 50 -ih najboljših hiš na svetu - t.j. polžja hiša. Med klasično zgrajenimi hišami se blešči na soncu pisana, ne tako zelo majhna večstanovanjska hiša. Ko smo iskali najboljši kot za fotografijo, se je pripeljal gospod in zavil k hiši, ter dvižna vrata garaže so se pričela dvigati. 'vprašati ni greh' in gospoda sem povprašala, če je možno pogledati hišo tudi od znotraj. Sreča pa taka, gospod, ki sem ga ogovorila, je kreator in lastnik hiše. Sedem let mu je vzelo za izris projekta, papirologijo in izgradnjo. Vse je zasnoval sam, v hiši pa poleg njega živijo še ostali družinski člani, trenutno 9, medtem ko je hiša zgrajena za 13 ljudi. Občudovanje zunanjosti je nadgradila tudi notranjost - radiator v obliki sončka, polža - unikatno, dvigalo s porisano notranjostjo in zunanjostjo,...iz nas je bolj kot ne prišlo le "wow", "top", "hudo"....
 
  
Prečudovita notranjost - dnevni prostor gleda na severno stran, iz katere črpa sončno energijo. Na drugi strani, ki je senčna so kopalnice - ja, več njih. Dvigalo, ki ima na vrhu mizo z ogromno rožo in v samem dvigalu dva ročno poslikana stolčka. Kljub barvam, detajlom, je prav vse stalo na svojem mestu in občutka nakičenosti ni.
  
Pri vračanju domov, smo slučajno naleteli še na katedralo Sv. Jožefa. Prvotno uničena zaradi bombandiranja med drugo svetovno vojno in posvečena leta 2006. Temelji nove katedrale je položil osebno sam papež Janez Pavel II med obiskom Bolgarije leta 2002. Katedrala Sv. Jožef je največja katoliška katedrala v Bolgariji, dolga 23 metrov in široka 15 metrov, ter visoka 33 metrov, v kateri lahko istočasno posluša do 1000 vernikov naenkrat. Krasijo jo lepi vitraži in kip Sv. Jožefa.
  

Ni komentarjev:

Objavite komentar