ponedeljek, marec 06, 2017

Od menjave straže, Serdika, Ohrid Klimski vse do Vitoshe

Zadnji dan, ki nam je ostal še na voljo za skakanje naokoli, smo dobesedno preleteli vse ključne, glavne znamenitosti v središču mesta. Za ogled, sprehod mimo teh veličastnih arhitekturnih zgradb je dovolj dve urci, če se ne poglobiš v vse detajle, ki navdihujejo. Zgradbe pričajo o tem, da je bila v tem kraju pestra zgodovina in izmenjalo se je veliko narodnosti. Od islamskih, krščanskih in pravoslavnih cerkva, prav tako pa tudi ostanki starodavnih Rimljanov.  
mošeja Banya Bashi 
spomenik Sv. Sofia
Sv, Petka Samardjiyska iz sr. veka, leta 1875 obnovljna
                   simbol praznika Baba marta                        

Starodavna Serdika
 
Ko prideš na drugi strani ostankov starodavne Serdike na površje, te pričaka pogled na čudovito fontano in predsedniško rezidenco. Pred njo se vsako uro menja straža, dva stražarja stojita zunaj in dva notri. Niso tako zelo pri miru kot v Londonu, se pa tudi ti niso pustili zmotiti in nasmejati kljub našim poskusom. Rezidence se drži hotel Sheraton in na dvorišču hotela stoji rotunda Sv. Georgija zgrajena iz rdečih opek. Rotundo so zgradili Rimljani v 4.stoletju, katero krasijo freske iz 12., 13. in 14.ega stoletja. V času turških vpadov je bila rotunda uporabljena kot mošeja in te freske odkrite in renovirane šele v 20. stoletju.
 
  

Narodno gledališče Ivan Vazov
V času, ko so bili tu Rusi, zgrajena Tsurkva Sveta Nikolai (ruska cerkva), ki se bohoti na hribčku s svojo čudovito zeleno - zlato streho. Notranjost ni ogromna, niti ne tako lepa kot zunanjost. Na drugi strani ceste v manjšem parku pa stoji kip Stefana Stambolova (12.2.1854 - 18.7.1895), v čast politiku, novinarju, revolucionarju in pesniku. Bil je predsednik vlade in regent, ter en  izmed najpomembnejših in najbolj priljubljenih ustanoviteljev moderne Bolgarije. Sodeloval je pri uporu Stara Zagora in pobudnik gospodarskega in kulturnega napredka v Bolgariji za časa balkanskih vojn.
  
Univerza Ohrid Klimski
Pot nas je vodila proti jugu mesta, do zadnje metro postaje Vitosha. Obiskali smo nakupovalno središče Paradiso, ki se lahko ponaša s pestrim naborom butičnih trgovin, na strehi z vlakom smrti, vrtiljakom,...in v predzadnjem nadstropju z drsališčem. Ne manjka niti ponudba hitre hrane, kateremu je namenjeno celotno nadstropje in ogromnemu kotičku za otroke. Od igranja na igralih, skakanja na trampolinih do plezalnih sten in ogromnega tobogana, ter seveda kotiček z VR pripomočki, biliard, bowling,...Zabave za ves dan in še je ne zmanjka. In to vse v enem nakupovalnem centru. Občutek za čas izgine, bolečine v nogah in utrujenost hitro pride. :)
 
 

1 komentar: