nedelja, september 25, 2016

Kastro - ancient city

 
Pot do obrambnega mesta na pečini druge strani otroka je po kilometrih sicer zelo kratka, a se zaradi vzponov in ovinkov kar vleče. Na vrhu otoka je dober razgled na pristajalno stezo dolgo rekordnih 1628 m in je ena najkrajših na svetu, ter najkrajša v Evropi. (op. Wikipedia: At just 1,628 metres, the runway at Skiathos is considered very short for commercial jet operations. Some airlines require their pilots to undergo additional training before using the airport and require all landings to be performed by the captain. A further problem is the downslope on runway 20 which makes it appear even shorter than it is. The southern end cannot be seen from the touchdown point.)
Ko sva že upala, da sva prispela končno na drugo stran in gradu, se je pot začela strmo spuščati in kmalu asfalta ni bilo več, nadaljevala se je kamnita, dobesedno, pot. Premetavanje in iskanje optimalno najboljše poti ni uspelo, zato sva malo prej parkirala motor ob potki in nadaljevala peš še kakšna dva kilometra do ostankov gradu, oziroma davnega mesta. Kastro so zgradili na pečini in vstop je bil možen le preko dvižnega mostu, ki so ga zjutraj spustili in zvečer spet dvignili. Kadar pa so bili v bližini pirati ali drugi plenilci, so ostali zaprti tudi po več mesecev. Čeprav ne velika površina, je v mestu prebivalo tudi do 1500 ljudi, po besedah gospoda, ki kot prostovoljec skrbi za okolico in veselo svetuje turistom kaj si morajo ogledati. Skupaj smo spili kavico, dokler nista prišla B. in T., ter šli skupaj do vrha, kjer ostaja top kot branilec starodavnega (iz 14.stoletja) mesta na najbolj severni točki otoka. Da je z vrha osupljiv razgled, ni potrebe izgubljati besed - naj govorijo slike:
  
  
  
   
Vse poti vodijo v mesto. Tudi nas je odneslo tja in na veselje vseh je bilo zadosti bencina do bencinske črpalke. :) Postanek v restavraciji in internet baru - printanje boarding passov. Internet bar se odpira ob 14:00 in pred vrati je že čakala množica grških otrok, ki so takoj ob odprtju zagnali računalnike in pričeli z igranjem igric. Komu v teh časih malo nenavadno iti v internet bar, njim očitno zelo običajno.
   
Zaključek dneva pa na plaži Xanemos in pitanje 'purace'. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar