sreda, september 21, 2016

Skiathos downtown, letališče, Panagias Kounistria in Asselinos

 
 
 
V jutro sva se prebudila po trdnem spancu in se odpravila na zajtrk. Dogovorila se še za motor, ki so nama ga dostavili v hotel – 13€ na dan. Cena je bila 'zdilana' iz 15€, ker je šefe prijatelj lastnice, čeprav so take cene kar normalne za otok. Bencin je tu občutno dražji -> liter dopoldne 1,67€, zvečer pa so imeli že ceno 1,68€. Ali imajo različne dnevne tarife, ali pa so ga ravno danes sredi dneva podražili.
Grška posebnost je tudi dojemanje časa; 10 minut je približno 35 minut in 'obrati' v lokalih so tudi kot bi vrtel počasni posnetek. J Čisto drugačna situacija pa je na letališču, ob pisti. Nizka žična ograja in cca 5 metrov proč od piste lahko opazuješ pristanke in vzlete. To smo počeli tudi mi tekom dopoldneva. Opazovanje pristanka je 'nežno' v primerjavi z vzletanjem, ko pilot 'pritisne' na gas. Prva runda je bila za naju zelo presenetljiva, saj je preko ceste odneslo čelado in na drugo stran v morje. Sem imela še cel dan 'morje' na glavi. Drugič so bile vse stvari trdno pritrjene in tudi mi smo se zopet dobro držali za ograjo. Airbus A312 – če bi bil večji, bi še nas odneslo v morje. Posebna izkušnja, ki jo priporočam vsem, ki radi opazujete letala in če imate željo to početi od blizu. Na drugi strani pristajalne steze je plaža in medtem ko se kopaš, ti le nekaj metrov bučno nad glavo leti avion.
Kosilo smo pojedli kar v marini in bilo je zelo okusno. Grška solata s svežim feta sirom in prelito z olivnim oljem. Mljask. Hrana večinoma povezana s kruhom in sem načrtno izbrala nekaj 'nekruhastega', pa sem dobila k solati odlične, tople mini kruhke in zeliščno maslo. J Tu brez kruha res ne gre. Tudi izbira v trgovinah ni pestra in zelo minimalistična zaloga. Na dolgih, skoraj prostranih policah na vsakih 20 cm en kos nečesa. Če vzameš dva kosa, sprazniš pol police. Poleg nekaj vrst pijače v pločevinkah dobiš še 3 vrste testenih, 3 vrste omak v kozarčkih, par konzerv, mleko v pločevinki ali tetrapaku ali plastični steklenici – v vsaki embalaži seveda samo ena vrsta (pozabi na %). Pestra izbira je le pri izdelkih iz oliv oziroma olivnega olja. Kreme, olje, mila, deodorant, labela,...Tudi olivno olje je edina stvar tukaj, ki je poceni. Dva litra čistega zgolj 10€. Vse ostalo pa, če bi rekla po domače, zelo zasoljeno. Najnižja cena je 2€, pa če je to liter mleka ali pa 2dcl juice-a. Voda, ta je še poceni. Razmišljati tukaj jesti v trgovini ali restavraciji sploh ni smiselno, ker je nakup v trgovini dražji kot če ješ na najbolj turistični točki na otoku.  
Na poti proti Troulusu sva skočila še malo na severno zahodni del otočka, mimo pasjega zavetišča do samostana Panagias Kounistria. Sprejela naju je prijazna gospa, ki je potožila čez politiko in težke čase za Grčijo, ob odhodu pa naju povabila na kavo jutri. :) Donacija za samostan je v obliki nakupa ogrlice.
 
  
 
  Pred temo sva se zapeljala še do plaže Asselinos, ki je ob sedmih zvečer že samevala in nato v najino vilo.

Večerno šumenje morja, grški večer in sirtaki v sosednji restavraciji - midva pa ob 22:00 že tako utrujena, da pleševa zraven le še z mislimi. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar