ponedeljek, februar 12, 2018

Leeward oz. zahodna stran otoka O'ahu

  
Ob 11:00 sva prevzela avto in namesto rezervirane Kie, dobila Nissan-a. Avto, ki je nudil vse, kar sva potrebovala in še več - avtomatski menjalnik je bil zabaven prvih 100 metrov, ko sem poskušala prestaviti v višjo prestavo. Kratka preizkušnja na parkirišču za letališčem in že sva oddrvela proti zahodnemu delu otoka. Seveda brez nujne osvežitve v najljubši trgovini 7 eleven, res ne bi šlo. :)
 Prvi postanek sva imela v prečudoviti Makahi, kjer se je sploh začelo surfanje, ki ga danes poznamo. Na prvi pogled dokaj mirno morje, ampak če si tam malce dlje, kaj hitro opaziš to moč narave in valove do 1,5 metra, ki se ob obali razblinijo. Kopalcev brez surfa ali deske (bodybord) tu ne vidiš v vodi, ker tudi ne bi bilo pametno iti v vodo brez deske. 
   
Ustavila sva se na skoraj vseh plažah, ki jih tu na zahodni strani resnično ne manjka in višje kot greš, vsaka je lepša od prejšnje. Narodni park Ka'ena point naju je očarala in tu sva preživela večino popoldneva. Mogočni valovi, ki sunkovito bučijo in potem minuta ali dve mirnega morja, nato spet visoki valovi...lahko bi opazoval na ure in ure kako se spreminja višina valov. Varnostni napotki seveda ne manjkajo: 
  Edina jama, ki je na otoku in zelo blizu obale, ni ena glavnih turističnih točk. Dejansko skočiš vanjo, če jo opaziš, ko se pelješ mimo ali če si že prej vedel, da obstaja. Nevarnost padanja kamenja!
 
Pogled na narodni park Ka'ena point - na koncu je najbolj zahodna točka otoka in svetilnik. Na zgornji fotki pa čudovito urejen park, za katerega skrbi Theopolus iz Samoe. Klasični 8 urni delavnik kot oskrbovalec parka. Takšni parki so pred vsako plažo oz. vstopom na plažo. Urejeno parkirišče, sanitarije (papir je povsod) in tuši ter pitniki. Tako zelo urejenega okolja za obiskovalce plaže še nisem videla nikjer drugje in je impresivno. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar