sreda, februar 14, 2018

North shore - severnih 7 milj od zahoda pa vse do vzhoda

  
Dan sva pričela z iskanjem dobrega zajtrka - Pande express. :) Najbližja domu je bila še zaprta, v Waipahu sicer že odprta, a še niso imeli ničesar pripravljenega, končno sva našla Pando v mestu Mililani - v tretje gre rado in odlično sva poskrbela za polna trebuščka pred nadaljevanjem poti proti North Shore-u. Ubrala sva pot preko sredine otoka in čez plantažna polja. Največja med temi pripadajo korporaciji Dole, katere proizvode najdemo lahko tudi na naših trgovskih policah. Ker je plantaža ena glavnih turističnih točk na otoku, je temu primerno tudi opremljena trgovina pred vstopom na plantažo in labirintom iz ananasa. Na plantažo nisva šla, ker je preveč deževalo, ogledala pa sva si razno razne izdelke, ki jih prodajajo. BTW: ananas neposredno iz plantaže stane 6USD, če ti ga zapakirajo v škatlo, dodaš še 2 USD, medtem ko v naši trgovini stane 2 EUR. Ja, razlika v ceni je visoka, verjamem pa, da tudi v svežini in okusu produkta. 
 
7 milj dolgo peščeno obalo na severnem delu otoka ali bolj znano North shore lahko raziskuješ najmanj en celi dan. Seveda predpogoj, da imaš neko motorno vozilo. Paradiž srfarjev, filmskih oblikovalcev in vseh, ki imajo radi naravo in morje. Midva sva raziskovanje severa pričela na najbolj severno zahodni točki, kjer se konča cesta ob Ka'ena pointu in če želiš na drugo stran, je potrebno prevoziti ves otok. Prva postaja je bilo, eno od mnogih letališč na otoku (mislim, da sva jih naštela 6- pa verjetno katerega izpustila), letališče Dilingham. Ostanki letal obdanih z vejevjem in kot nama je zaupal varnostnik, ki je prišel mimo preveriti kaj počneva, ostanki filmskih prizorišč. Nemalo filmov in nanizank je bilo posnetih na tem otoku in še vedno zelo priljubljena filmska postaja.  
 
 Brez postanka v parku Ka'ena bi bil greh, saj je to ena od definitivno najlepših točk na otoku - naju je očaralo. Cesto prečkajo hitri mungoti ('mongoose'), in ker so prehitri za kamero, žal nobenega ujela v objektiv. Pravijo, da so te živalice razlog, da na otoku ni nobene (res je!) kače.
 
 Haleiwa ali surfasko mesto je zagotovo najbolj turistično na severnem delu otoka. Ker gre za surfarje, je temu ustrezna tudi atmosfera - sproščena in vesela. Tu tudi največ znanih 'food truck'-ov, in v enem izmed njih sva si privoščila kalamare, svežo ribo in rakce. Sveče, okusno in začinjeno s havajsko ceno.
Waialua, Haleiwa, Pupukea beach, Banzai Pipeline, Waimea beach, Sunset beach, vse do Turtle beach sva delala krajše postanke in 'ocenila' lepote severa. Ustavila sva se malo dlje na 'želvji' plaži v upanju, da bo kljub slabemu vremenu kakšna želva prilezla iz morja. Žal se pridejo le posončit, saj tudi one ne marajo dežja. Sva pa naletela na posmrtne table v času oseke na 'morskem dnu'. Glede na ostrino teh skal, po katerih čutiš vsak del in ob tem, da te val odnese sem...je lahko hitro usodno z najmanj krepkimi urezninami, če ne hujše. :/
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar