ponedeljek, februar 24, 2014

CEBU City - nekaj malega zanimivosti / znamenitosti

Večina Cebuanskih znamenitosti je povezanih s prihodom Magellana na otok v letu 1521.
Stari del Cebu City-ja je, znan birokratom kot pravi center, kjer se kot pajčevina raztezajo ulice v senci med trgom Carbon (ni več skladišče premoga, ampak sedaj tržnica s premnogimi izdelki na svojih stojnicah) in cesto Colon.
Magellanov križ- Blizu Basilice Minor del Santo Niño stojita Magellanov križ in kapelica. Križ je 21. aprila 1521 postavil Ferdinand Magellan in označuje mesto, na katerem so bili krščeni prvi Filipinci, ki so sprejeli krščansko vero, med drugim tudi kraljica Juana. Magellanov križ je najprej stal v neograjeni kapelici. Ker pa so domačini sčasoma začeli verjeti, da ima Magellanov križ čudežno moč, so začeli z njega rezati majhne koščke in jih nositi domov. Zaradi tega so križ kasneje ogradili.
V Basilici Minor del Santo Niño, zgrajena med letoma 1735 in 1737, hranijo kipec Santo Niña, ki velja za enega od najstarejših verskih reliktov na Filipinih. Kipec Santo. Niña je Magellan leta 1521 izročil filipinski kraljici Juani kot darilo ob krstu. Štiriinštirideset let kasneje je bil Cebu City v vojaškem spopadu popolnoma opustošen. Vojak, ki je brskal po uničenem mestu, pa je na pogorišču ene od hiš našel popolnoma nedotaknjen kipec Santo Niña. Od takrat naprej prebivalci Cebuja kipec Santo Niña častijo kot čudežni verski simbol. V Cebu City se, predvsem v času festivala Sinulog, zgrinjajo reke filipinskih romarjev s Filipinov in vsega sveta, da bi si ogledali in se poklonili tej najpomembnejši filipinski katoliški ikoni.
Fort San Pedro, zgrajen sredi 19.stoletja. Gradnje se je lotil konkvistador Miguel Lopez de Legazpi, ko je prišel leta 1565 in je eden izmed redkih objektov svojega časa, ki je preživel drugo svetovno vojno.
Museo Sugbo je v nekdanjem Carcer del Cebu (deželni zapor), je nedvomno najboljši muzej v Cebuju. Eksponati so iz zgodovine otoka; od zgodnjega kitajskega in Siameškega trgovanja, s prihodom Špancev in do moderne dobe.
Busay se dviga takoj za mestom, na visokem gorskem grebenu; odličen razgled.
Kip poglavarja Lapu Lapu stoji na otoku Mactan, nedaleč od letališča Cebu. Kip naj bi stal točno na tistem mestu, kjer je poglavar Lapu Lapu v srditem boju ubil Ferdinanda Magellana. Lapu Lapu v eni roki drži meč, v drugi pa ščit – tako kot naj bi bilo med bojem z Magellanom. Magellan je pristal na otoku Mactan 27.4.1521 in želel pokoriti krščanstvu nemirnega vazala Lapu-Lapuja. Po treh letih plovbe in izgubi 4 ladij, ter 219 življenj, je prvo Magellanovo obplutje oble bilo končano.
Otok Olango je otok, kjer je največja koncentracija ptic selivk v državi. Približno 77 vrst ptic otok uporabi za počivališče na poti med Sibirijo, severno Kitajsko in Japonsko do Avstralije in Nove Zelandije. Sicer je otok dom približno 16.000-im avtohtonim pticam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar