petek, februar 21, 2014

Sabang, Ugong Rock, Underground River - Palawan - Patrikov rojstni dan

Današnji dan sva preživela malo drugače ;) to je namreč Patrikov dan, Patrikov rojstni dan!
Zjutraj so naju ob 7:00 že pobrali pred hotelom in šli smo najprej do mestne hiše, kjer se kupijo dovoljenja za podzemno reko. Število obiskovalcev oziroma dovoljenj je omejeno na dan, zato je bistveno lažje iti tja organizirano, kot na svojo roko. 
Okoli pol 9 smo se odpeljali proti Sabangu, ki je najzahodnejša točka otoka. Ustavili smo se pri Ugong rock-u, kjer smo splezali na 75 metrsko goro, in to ne po zunanji strani, temveč notranji. Nekaj plezanja po skalah, s pomočjo vrvi in privezov, nekaj ozkih lukenj, skozi katere je dokaj težko zlesti- na srečo smo nosili obvezno čelado, ker mene je kar štirikrat rešila pred udarcem;). Medtem ko se je Patrik gugal na džungelski gugalnici, smo mu zapeli Happy Birthday :) cela skupina skupaj:) Z vrha gore se lahko spustiš po dveh različnih zipline-ih, ali odideš po strmih, z novoletnimi lučkami okrašenih, stopnicah nazaj. To slednje smo storili mi, celotna naša skupina:). 
Pot nas je vodila naprej do Underground river- podzemne reke, ki velja za najdaljšo tako na svetu. Celotna dolžina naj bi bila 21km, do sedaj raziskane zgolj 8.1km. Za obiskovalce pa je na voljo pičlega 1.5 km. Svetovno najbolj znana in najdaljša plovna podzemna reka Subterranean, prej znana kot St Paul Subterranean River, je edinstveno podvodno rečni sistem, ki reže skozi apnenenčaste hribe in se izteka v Južno kitajsko morje.  Za vstop potrebuješ posebno dovoljenje; dnevno število obiskovalcev je omejeno na 600 ljudi na dan.  Jame so popolnoma naravne, od dokaj nizko ležečih prehodov do tako velikih kot je stadion.  Posebnosti : jama 'katedrala' vsebuje kapnike, ki spominjajo na sveto družino, 62m visoka jama, ki se razteguje v temo, ter preko 400.000 netopirjev – vonj. Z ladjo smo se najprej odpeljali do vhoda, nato se presedli v čoln in nadaljevali svojo pot po podzemni reki. Prečudovita izkušnja, ki bi lahko trajala ves dan. V jami je na tisoče netopirjev, ki tu hibernirajo. Pravijo, da če nate pade mrzla kaplja, je to sveta voda, vkolikor pa hladna kaplja, pa sveti kakec ;).
Za piko na i današnjega dne, je Patrik prejel svoje prav posebno darilo- spust z zipline-om v Sabangu. Zip line, dolg 800 m, prečka morje in pristanek je na malem otočku. Več v slikah:
      
    
 
  
    
  

Ni komentarjev:

Objavite komentar