ponedeljek, februar 17, 2014

Puerto Princesa- Palawan

Kranj - Ljubljana - Milano - Riyadh - Manilla - Puerto Princesa je bila najina pot, ki sva jo naredila, da sva prišla do prve točke najinega potovanja po Filipinih. Potovanje do sem je trajalo dobrih 37 ur in zgolj par uric spanja na obroke, naju je pošteno utrudilo.
Prvi vtisi so fenomenalni, Jaka (živi v Puerto Princesi in ima z Iztokom restavracijo Blue Pinoy) presrečen slovenskega pršuta, midva srečna njihove dobre hrane:) Janez in Jaka ponujata med pestro ponudbo tudi sarmo, štruklje, čevapčiče...za vsakogar, ki pride sem in si zaželi slovenske hrane, toplo priporočam! Je blizu hotela Yin Yang, kjer se ugodno spi. Midva sva prvo noč prespala v Bay view-u, ki je sicer ugoden, prijazni lastniki, vendar malo odročen.
Prvi pravi dan sva preživela na plaži Pristine Beach, kjer je ogromno mangrovinih dreves. Po odličnem snorklanju sva šla čez plantažo palm do ceste in tik pred naju se je pripeljal sladoledar:) kaj lepšega se ti sploh lahko zgodi:)
Popoldan sva šla v njihov največji nakupovalni center Robinson; lep in ogromen center, vendar plavutk, ki sva jih iskala nisva dobila...zato sva se vrnila nazaj in pregledala še trgovince ob glavni aveniji Rizal. Resda plavutk nisva našla, sva pa veliko drugega:). Zvečer pristala v restavraciji Blue Pinoy.


Palawan je zadnji otok na meji Filipinov z Borneom, ki se v obliki meča, razteza od ožine Mindoro, pa vse do konice otoka Borneo. Palawan, poraščen z džungelsko floro je v veliki meri še neraziskan. Je veličasten otok, okrog katerega se kot britev ostri apnenčasti otočki dvigajo iz kristalno čistega morja. Obkrožajo ga nizi koral, idilične plaže ter lagunami, in se dramatično dviga iznad morja Sulu. Flora (na tisoče hektarjev nedotaknjenih gozdov) in fauna na otoku sta bolj podobni tisti, kot je na Borneu in po statistiki WWF(World Wildlife Fund) je Palawan dom 15 endemičnim in skoraj izumrlim sesalcem (kot so: medvedja mačka, mišji jelen, fazanji pav in Calamianski jeleni), ter 20 endemičnim pticam. Z Borneom si delita 23 vrst ptic, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje na svetu.
181 km jugovzhodno od Puerto Princese je Tubbataha reef, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in manet za potapljače (morski psi, mante, želve,..).
Na Palawanu lahko preživiš tedne, celo mesece in še vedno ne boš uspel izčrpati vseh možnosti odročnih plaž, naslednje jame ali naslednjega otočka.
   
  
   
  
  

2 komentarja:

  1. uuu lepooooo :O
    tole bo treba pa spremljat do konca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Končno sem dočakala tvoje javljanje.Vau vidva na toplem v prekrasnem okolju mi a nov sneg. Uzivajta mojca

    OdgovoriIzbriši